marți, 2 martie 2010

„Anexarea Lituaniei de catre URSS (1939-1940)”

Sesiunea Centrului de Studii Ruse si Sovietice cu tema „Anexarea Lituaniei de catre URSS (1939-1940)”, in cadrul careia au fost prezentate comunicarile domnilor dr. Vladimir Jarmolenko, presedintele de onoare al Asociatiei Romane pentru Studii Baltice si Nordice şi a domnului conf. univ. dr. Silviu Miloiu, preşedintele Asociatiei Romane pentru Studii Baltice si Nordice, a suscitat un interes deosebit in randul participantilor la manifestare :cercetatori, diplomati sau pasionati de istorie. 
 In imagine de la stanga la dreapta: dl. A. Vasiliev, dl. V. Buga, 
dl. Silviu Miloiu si dl. Vladimir Jarmolenko, 
Centrul de Studii Ruse si Sovietice, 24 februarie 2010


In expunerea sa, Domnul Vladimir Jarmolenko, presedinte de onoare al Asociatiei Romane pentru Studii Baltice si Nordice, a prezentat  prevederile protocolului secret la Pactul Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939, care stabilea sferele de interese ale Germaniei si U.R.S.S. in o serie de tari din Europa, inclusiv a celor trei republici baltice-Estonia, Letonia si Lituania. Referindu-se la evolutia evenimentelor dupa declansarea celui de-al doilea razboi mondial, raportorul a evocat ultimatumul sovietic din 14 iunie 1940, urmat de intrarea trupelor Armatei Rosii in Lituania si anexarea acestei tari la U.RS.S. Vladimir Jarmolenko a infatisat, de asemenea, miscarea de rezistenta a poporului lituanian impotriva  regimului sovietic in perioada 1944-1953. A a evidentiat, totodata, amploarei luptei pentru independenta tarii, indeosebi dupa formarea miscarii “Saiudis”,culminand cu adoptarea de catre parlamentul tarii,  la 11 martie 1990, a actului de restabilire a statului lituanian independent si retragerea, in anul 1993, a trupelor sovietice de pe terioriul acestuia.
 Comunicarea domnului conf. univ. dr. Silviu Miloiu a vizat analiza efectelor Pactului Ribbentrop-Molotov si ale victoriilor germane in prima etapa a celui de-al Doilea Razboi Mondial asupra Tarilor baltice, mai cu seama asupra Lituaniei. Pornind de la conceptiile dreptului international din acel moment, de la teoriile relatiilor internationale si istorie universale, au fost investigate motivatiile principalilor actori responsabili de anexarea unui stat independent, Lituania, fara a fi neglijate nici politica interna si externa a acestui stat, responsabila, partial, pentru izolarea internationala a tarii. A fost totusi subliniat faptul ca intelegerea dintre cele doua mari puteri totalitare, Germania si U.R.S.S., a fost esentiala pentru soarta tragica a unei natiuni anexate in pofida angajamentelor internationale asumate de Moscova fata de Kaunas; Tratatul de cedare a Vilniusului Republicii Lituania si de asistenta mutuala intre Lituania si U.R.S.S. din 10 octombrie 1939 si ultimatumul sovietic din 14 iunie 1940 au pus capat unui existente independente de peste doua decenii in care statul lituanian cunoscuse numeroase progrese pe plan economic si social.

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru activitatile Centrului! A fost, intr-adevar, o conferinta deosebit de interesanta...

    Andrada BĂLAN
    Facultatea de Istorie
    Universitatea din Bucuresti
    Master IPRI, Anul I

    RăspundețiȘtergere