joi, 12 mai 2022

10x12 Florin Constantiniu"Fără infatuare sau ostentație, istoricul își dezvăluie calitățile prin comunicare, prin intervenții științifice, conferințe, articole și cărți, care sunt, toate, invitații la dialog irenic, tolerant, constructiv. Lucrările lui Florin Constantiniu vădesc un specialist stăpân pe profesia lui, capabil să se aplece și să se pronunțe cu aceeași competență asupra oricăror evenimente, fenomene sau personaje din epocile medie, modernă și contemporană, întemeiat totdeauna pe izvoare sigure, interpretate critic, și cu raționamente neafectate de pasiuni sau prejudecăți. 
Cu deplin respect pentru marea aventură umană, principiul lui călăuzitor este să o descifreze și să o înțeleagă potrivit dictonului antic Si iudicas, cognosce! Își iubește țara și îi cercetează cu interes și reverență trecutul, dar nu l-ar exalta niciodată sacrificând adevărul. 
Detesta judecățile improvizate și pătimașe, dar le semnalează totdeauna cu eleganță și cu îngăduință nu pentru inconsistența lor, ci față de micimea intelectuală a celor care îndrăznesc să le emită. Recunoaște și relevă cu generozitate calitățile reale, oricât de mici, ale adversarilor. Florin Constantiniu confirmă admirabil convingerea unui savant francez (Henri-Irenee Marrou) că istoria este una dintre vocațiile cele mai înalte cărora oamenii li se pot consacra”.Acad. Virgil Candea (2003), 
Nr. pagini: 148
Format: 13 x 20 cm


10x12 Florin Constantiniu
Autor: Constantiniu, Florin
Editura: ENCICLOPEDICA
35,00 Lei

https://www.librariaonline.ro/carti/10x12-florin-constantiniu-constantiniu-florin-enciclopedica-p10193643

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu